Doktor

JOHOR BARU: Doktor kini bekerja sepanjang masa untuk menyelamatkan tangan kanan Mohamad Thaqif disyaki didera oleh pembantu warden pusat tahfiz selepas kaki kanak-kanak itu telah dipotong disebabkan oleh kerosakan saraf yang disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Penolong warden  di sebuah sekolah agama yang dikendalikan secara persendirian di mana jenayah tersebut didakwa berlaku bulan lepas, telah ditahan reman sehingga Rabu.

Ibu kanak-kanak itu berkata, anaknya masih dalam keadaan koma selepas menjalani pembedahan untuk membuang kakinya pada hari Jumaat.

Beliau berkata anaknya, 11, telah bertindak balas dengan baik kepada rawatan, terutama pada tangan kanannya, di Hospital Sultan Ismail.

“Dia menjalani dialisis buah pinggang beliau juga rosak dan semasa operasi pada malam Sabtu, doktor mengambil beberapa sampel dan melihat bahawa lengan telah mula berubah warna dari hitam ke merah.”

“Doktor memberitahu kita bahawa ia adalah tanda positif kerana ia menunjukkan bahawa saraf beliau telah bertindak balas kepada rawatan.

“Mudah-mudahan, tangan kanannya akan terlepas pemotongan,” katanya.

Kanak-kanak itu yang juga anak ketiga daripada lima adik-beradik, mengalami demam serta lebam dan bengkak pada kakinya berikut penganiayaan yang berlaku.

Pengetua sekolah itu Mohammad Afdhaluddin Ismail berkata sekolah itu, yang telah beroperasi sejak tujuh tahun lalu di Kampung Lukut, Kota Tinggi tidak melaksanakan sebarang hukuman sebat terhadap pelajar.

“Kami akan bekerjasama dengan pihak berkuasa dalam siasatan mereka dan membolehkan mereka untuk memeriksa semua 24 kamera litar tertutup di sekolah,” katanya.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here