Dell Smart Desk PC

Dell Smart Desk PC bersiap sedia untuk mencabar Microsoft  Surface Studio pada tahun 2017.

Semasa video promosi di Adobe Max, Dell mendedahkan Dell Smart Desk PC yang ditujukan kepada profesional dalam bidang kreatif tetapi ia tidak boleh dianggap meniru Surface Studio. Malah, Dell telah bekerja menghasilkan Smart Desk PC ini selama kira-kira tiga tahun. Tidak lama selepas pengumuman di Adobe Max, syarikat itu mengumumkan pula di Twitter untuk memberitahu Dell Smart Desk PC ini akan diumumkan secara rasmi pada Pameran Elektronik Pengguna (Consumer Electronics Show) pada 5-8 Januari 2017.

Smart Desk PC sebenarnya nampaknya sedikit lebih canggih daripada Surface Studio. Produk perusahaan baru Microsoft pada asasnya adalah tablet besar yang boleh duduk di sudut yang selesa untuk interaksi sentuh untuk tempoh yang panjang. Sementara itu, Dell Smart Desk PC adalah menyerupai gabungan tablet Surface Studio dengan monitor komputer biasa. Smart Desk PC juga mempunyai versi mereka sendiri yang menyerupai “Surface Dial” yang juga telah mula dibangunkan sejak 2014 lagi.

Smart Desk PC memaparkan bahagian interaktif kritikal aplikasi pada bahagian tablet peranti, manakala hasil kerja yang dibuat akan dipamerkan monitor biasa.

Contohnya, jika anda melihat peta dalam mod Street View, sebagai contoh, peta sebenar akan berada di tablet, manakala paparan foto Street View akan berada di skrin monitor komputer biasa. Seseorang komposer boleh mempunyai papan kekunci dan pelbagai alatan lain di hadapan mereka pada permukaan tablet, manakala pelbagai trek komposisi baru akan dipaparkan pada monitor.

Setakat ini, masih tiada sebarang maklumat mengenai spesifikasi Smart Desk PC, nama rasmi, atau harga bagi perkakasan ini. Apa yang kita tahu adalah bahawa Dell pasti akan menunjukkannya di CES dan akan mengumumkan lebih lanjut mengenai Smart Desk PC pada masa itu.

Dell Smart Desk PC mungkin projek yang memakan masa selama tiga tahun penyelidikan dan pembangunan, tetapi ia tidak mampu untuk menafikan sindiran sesetengah pengguna. Dengan Microsoft mengumumkan Surface Studio dan Windows 10 Creators Update, ini adalah masa yang sesuai untuk mempromosikan apa yang tidak syak lagi akan menjadi satu pelaburan yang mahal. Malah, adalah tidak mengejutkan untuk melihat banyak vendor PC tertumpu kepada profesional dalam bidang kreatif semasa CES memandangkan ciri-ciri dan keupayaan diperkenalkan dalam kemas kini utama di Windows 10.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here