DC Leaks
Image via FMT

PETALING JAYA: Laman web “whistleblower” yang berpangkalan di Amerika Syarikat,  DC LEaks telah memuat naik dokumen  mengenai rancangan  campur tangan asing dalam politik Malaysia melalui program yang dikenali sebagai “Program Malaysia”.

Minit mesyuarat yang bocor, didakwa membabitkan George Soros yang mempunyai kaitan dengan Open Society Foundations (OSF) dan Pengarah Merdeka Centre, Ibrahim Suffian.

Selama ini, Soros telah dikaitkan dengan pro-demokrasi di Eropah Timur dan juga telah dituduh terlibat dalam manipulasi mata wang. Soros menjadi nama isi rumah di Malaysia pada lewat tahun 1990-an selepas bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menuduh beliau kejuruteraan Krisis Kewangan Asia 1997.

Minit mendedahkan bahawa OSF mula bekerja pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) pada tahun 2010 yang pada mulanya menjangkakan bahawa ia akan diadakan pada tahun 2011, dua tahun selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib mengambil alih jawatan tertinggi negara.

Ia juga mendedahkan bahawa rangkaian OSF yang terlibat dalam memberi geran kepada pertubuhan di Malaysia untuk kerja-kerja yang berkaitan pilihan raya.

Kemudian, selepas Soros mengambil kepentingan peribadi dalam pilihan raya dan kerana kepentingannya dilihat, OSF meningkat usaha dan Program Malaysia menjadi pemacu utama kerja.

Minit juga mendedahkan bahawa penderma lain, seperti Institut Republikan Antarabangsa dan The Asia Foundation yang dibiayai organisasi sama seperti OSF.

“Agensi-agensi media lain seperti Malaysiakini pula dibiayai di bawah Program Malaysia dan Program Kewartawanan Bebas  dan satu pembiayaan khusus untuk Kini.tv bagi laporan pilihan raya untuk menyokong kumpulan itu dalam membantu mewujudkan persekitaran yang membolehkan bebas dan adil pilihan raya sentiasa berterusan melalui sokongan lain di luar tahun pilihan raya, “minit membaca.

Untuk PRU14, menurut minit tersebut Ibrahim merasakan tumpuan perlu kepada segmen Muslim yang semakin meningkat dan  berdasarkan pengundian, ia kelihatan bahawa segmen ini tidak dibawa ke dalam reformasi.

Minit itu juga menjelaskan bahawa untuk PRU-14, Program Malaysia perlu meneroka kebarangkalian mengenai pembaharuan dasar, termasuk penglibatan Suruhanjaya Pilihan Raya.

“Satu lagi bidang kerja adalah  kuasa, terutamanya di kalangan kumpulan-kumpulan pribumi, belia, wanita dan orang-orang di luar bandar.

“Terdapat keperluan untuk melihat kerja-kerja pemantauan pilihan raya dari masa lalu dan membina di atas pengajaran yang memahami bagaimana ia boleh disokong dengan cara yang lebih tersusun,” katanya.

Ia menambah bahawa Program Malaysia perlu membina kerja yang berkaitan pilihan raya dan mempunyai fokus yang jelas mengenai berusaha ke arah pilihan raya akan datang.

Menurut laporan dalam Malay Mail hari ini, Ibrahim mengesahkan beliau hadir pada mesyuarat itu dan hanya di sana untuk memberikan pendapatnya mengenai arah aliran dan landskap kumpulan-kumpulan masyarakat sivil di Malaysia dan bahawa dia telah meninggalkan selepas ucapannya.

“Tidak ada tanda-tanda atau petunjuk bahawa mesyuarat itu adalah mengenai campur tangan dalam politik di negara ini,” Ibrahim dipetik sebagai berkata oleh akhbar harian itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here