Esscom
Foto oleh Sabahkini

Bosan dengan kekerapan berlakunya penculikan oleh penyamun bersenjata dari pantai timur Sabah, DAP negeri mahu kerajaan membubarkan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) yang bernilai jutaan ringgit. Menurut mereka kerajaan juga harus menimbang untuk membenarkan individu yang berisiko tinggi mempunyai senjata untuk melengkapkan diri mereka.

Setiausaha DAP Sabah Chan Foong Hin berkata, kerajaan perlu mempertimbangkan alternatif kepada “kegagalan birokrasi” di pihak Esscom untuk melindungi keselamatan negara.

“Orang ramai sudah mula bosan dengan semua kes-kes penculikan yang tidak terkawal yang seolah-olah tidak berkesudahan. Jika Esscom tidak dapat menyediakan angkatan tentera dalam setiap kapal perikanan, mengapa tidak kerajaan tidak mempertimbangkan untuk memberi kuasa kepada rakyat kita sendiri yang sentiasa membahayakan nyawa mereka di laut terbuka dengan memperuntukkan senjata kepada mereka?

“Perlindungan diri adalah lebih dipercayai dari yang tentera yang berada jauh daripada mereka,” katanya dalam satu kenyataan.

Chan berkata, sejak pasukan keselamatan bersenjata telah ditempatkan di pulau-pulau terpencil di pantai timur, yang popular di kalangan pelancong, penculikan telah dikurangkan sana.

“Oleh itu, ia adalah penting untuk mempunyai langkah-langkah yang sama untuk bot nelayan dan kapal perdagangan,” katanya.

Kenyataan beliau dibuat berikutan laporan berita baru-baru ini bahawa dua kapten Indonesia dalam dua kejadian berasingan telah diculik dari bot mereka di perairan Kertam, Kinabatangan pada hari Sabtu.

Chan, yang juga Adun Sri Tanjong, berkata keselamatan Sabah perlu diletakkan secara langsung di bawah Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Pertahanan.

Beliau berkata Esscom telah gagal dan mengkritik tindakan Esscom untuk mengharamkan perdagangan barang dengan negara-negara jiran, yang akhirnya tidak mengurangkan kes penculikan atau jenayah rentas sempadan yang lain.

Beliau juga menegaskan bahawa pergantungan mereka kepada teknologi termasuk penggunaan satelit sebagai langkah keselamatan tidak memberikan kesan yang sinifikan.

“Ia adalah kehendak dan komitmen untuk memerangi jenayah, bukan teknologi,” katanya.

Insiden penculikan pada Sabtu lepas adalah yang ketujuh di negeri ini tahun ini, dan berlaku kira-kira jam 11 pagi, kira-kira 15 batu nautika antara satu sama lain. Kedua-dua mangsa yang berusia 52 dan 46 tahun, telah dibawa ke Filipina.

Semalam, Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Moktar Radin menggesa Esscom untuk menjalankan satu kajian menyeluruh untuk memerangi penculikan dan menetapkan rancangan untuk mencegah kejadian lain yang berlaku daripada berlaku.

Beliau berkata, isu itu perlu diberi perhatian serius kerana kerajaan telah memperuntukkan berjuta-juta untuk meningkatkan keselamatan di negara ini, khususnya di Sabah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here