DAP
Shamsher Singh Thind berkata DAP tidak boleh bekerjasama dengan mana-mana individu yang pernah menjadi musuh parti itu semata-mata untuk memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 - Foto oleh FMT

Perwakilan pada konvensyen DAP Pulau Pinang 2016 menyuarakan bantahan mereka ke atas keputusan parti untuk bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), yang dipengerusikan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Seorang perwakilan dari Taman Chai Leng, Shamsher Singh Thind berkata, DAP tidak boleh bekerjasama dengan mana-mana individu yang pernah menjadi musuh parti itu semata-mata untuk memenangi Pilihan Raya Umum ke-14.

Beliau berkata Dr Mahathir sememangnya kini bersedia untuk bekerjasama dengan mana-mana pihak untuk mencapai matlamat beliau untuk menjatuhkan kerajaan.

“Adakah ahli-ahli DAP tidak malu untuk berjabat tangan dengan musuh, Tun M, baiklah ia pertama memohon maaf kepada DAP sebelum bercakap tentang bekerja dengan DAP,” katanya pada sesi perbahasan pada konvensyen semalam.

Keadaan menjadi tegang apabila Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berdiri dan bertanya Shamser untuk menarik balik kenyataannya terhadap Dr Mahathir, yang mengatakan bahawa ahli DAP harus mengelak daripada menuding jari menyalahkan mana-mana pihak untuk kesilapan mereka yang lalu.

Shamsher juga mempersoalkan hala tuju parti itu sedang dalam perjalanan dan mendakwa Pakatan Harapan tidak mempunyai pemahaman umum di kalangan ahli-ahlinya dan merujuk kepada pilihan raya negeri Sarawak yang lepas yang menyaksikan PKR dan DAP kedua-duanya meletakkan calon mereka di enam kerusi.

Konvensyen DAP, yang mempunyai kehadiran 287 perwakilan apabila ia bermula Ahad, bertukar suram dengan kurang daripada 50 orang masih di dalam dewan ketika sesi penggulungan berlaku kira-kira jam 4 petang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here