KLANG: Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali hari ini menafikan bahawa DAP diketepikan dalam barisan kepimpinan Pakatan Harapan.

Beliau berkata DAP tidak termasuk dalam tiga barisan kepimpinan Pakatan kerana tidak mungkin mempunyai lima presiden dalam organisasi itu.

Gabungan baru-baru ini diumumkan dalam satu kenyataan bersama dengannya, menamakan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai pengerusi, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pemimpin de facto dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai presiden.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, telah menjadi salah seorang daripada tiga timbalan presiden Pakatan.

Azmin, yang juga Menteri Besar Selangor, berkata tidak ada kebenaran dalam dakwaan bahawa DAP telah diabaikan dan pemimpin-pemimpin Pakatan dalam barisan itu tidak diletakkan di sana untuk mencabar satu sama lain.

“Timbalan presiden adalah cukup baik, tidak ada lima presiden, kan?” Azmin ketika diminta mengulas mengenai perkara itu. Hari ini.

“Tuntutan mereka, dari mana mereka datang? Adakah MCA?

“Sudah tentu mereka tidak benar, sebab itulah anda mesti mendapat input dari kami.

“Setiap pemimpin mempunyai peranan masing-masing untuk bermain dan mereka saling melengkapi, masing-masing mempunyai kekuatan sendiri, dan bersama-sama kita membentuk pasukan yang kuat untuk pemilihan umum.

“Ia merupakan gabungan cara berfikir lama dan baru, bekerja bersama sebagai satu pasukan. Ia baik untuk rakyat dan negara.

“Sekarang, kita lebih bersatu dan akan menjadi kuasa yang hebat untuk menghadapi Barisan Nasional,” katanya, selepas melancarkan Program Simpanan Air di Pangsapuri Pelangi Court di Meru, di sini.

Azmin berkata beliau juga gembira kerana pemimpin Pakatan akhirnya menerima kepimpinan Dr Mahathir, sebagai ketua Majlis Presiden.

Apabila ditanya mengapa barisan baru itu belum lagi Perdana Menteri, Azmin berkata perkara itu akan diputuskan kemudian oleh rakyat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here