Dr Mahathir Mohamad mendedahkan bahawa Harapan mempunyai beberapa calo untuk menjawat jawatan perdana menteri sekiranya mereka menang di PRU14.

Pengerusi PH dan PPBM bagaimanapun enggan mendedahkan nama-nama tersebut dengan mengatakan bahawa ia akan menimbulkan kontroversi.

“Kami mempunyai beberapa calon tetapi kami tidak mahu mendedahkan mereka terlalu awal kerana akan membuat banyak kontroversi, dan sebagainya,” katanya.

“Tetapi kita mempunyai banyak bakat di Malaysia, boleh menjadi perdana menteri di Malaysia.”

Terdapat lebih daripada satu calon yang dipertimbangkan oleh Mahathir bertentangan dengan hasrat PKR untuk memiliki ketua de facto Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri.

“(Mendedahkan nama calon) akan menyebabkan banyak perdebatan dan menimbulkan pelbagai tuduhan palsu terhadap mereka, dan kami akan sibuk membela calon yang tidak boleh menjadi perdana menteri,” katanya.

“Saya berfikir untuk mengalahkan Datuk Seri Najib dalam pilihan raya akan datang dan nampaknya ramai orang memberikan bertindak balas terhadap apa yang saya lakukan.

“Kami yakin kami akan menang, tetapi sudah tentu kita harus berurusan dengan seorang lelaki yang tidak akan melepaskan kuasanya,” katanya, merujuk kepada Najib, yang merupakan pengerusi BN dan presiden Umno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here