Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) baru-baru ini, Tun Dr Mahathir Mohamad dan pengerusi Hindraf, P. Waythamoorthy tidak akan memberi kesan terhadap Barisan Nasional BN, kata presiden MyPPP Tan Sri M. Kayveas.

Beliau berkata Dr Mahathir mahu Hindraf menyertai pakatan pembangkang Pakatan Harapan semata-mata untuk kepentingan peribadi dan bukan untuk memperjuangkan rakyat.

Pemimpin Hindraf sering menyertai pelbagai parti politik, termasuk BN, dan akhirnya menentang kerajaan kononnya apabila tuntutan mereka tidak dipenuhi, katanya.

“Rakyat keliru dengan perjuangan Hindraf untuk menjatuhkan pemimpin atau kerajaan bukanlah perjuangan kerana niat jahat itu tidak ada kena mengena dengan membela nasib rakyat.

“Hindraf telah hancur, sebahagian daripada ahli-ahlinya telah menyertai Makkal Sakti dan PKR. Seorang pemimpin telah menjadi timbalan menteri dan kemudian menentang kerajaan BN,” katanya.

Kayveas, yang juga penasihat kepada Kementerian Pengangkutan, diminta mengulas mengenai pertemuan Dr Mahathir dengan Waythamoorthy, Jumaat lepas di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya, nampaknya menjemput Hindraf untuk menyertai pembangkang pakatan.

Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mendakwa bahawa undangan Dr Mahathir untuk Hindraf untuk menyertai pakatan itu tidak dibincangkan oleh kepimpinan Pakatan.

Kayveas berkata hanya kerajaan BN di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengambil pelbagai langkah untuk kesejahteraan rakyat termasuk masyarakat India, di negara ini.

“Kerajaan BN telah memberikan fokus utama kepada pembinaan sekolah dan membuat pelbagai usaha untuk meningkatkan taraf ekonomi masyarakat India,” katanya.

– BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here