KUALA LUMPUR – Barisan Nasional (BN) sukar untuk memenangi beberapa kerusi bandar termasuk kerusi Bukit Bintang dan Seputeh di Kuala Lumpur yang merupakan kubu DAP, kata Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Naib Presiden UMNO berkata walaupun BN meletakkan setiausaha agungnya, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menentang Teresa Kok di Seputeh, pembangkang akan  masih memenangi kerusi itu.

“Sekalipun kami meletakkan Ku Nan di Seputeh tetapi yang akan menang ialah Teresa Kok. Tetapi sekarang beliau adalah Menteri Wilayah Persekutuan kerana dia masih mempunyai kerusi di kawasan bandar, “kata Zahid ketika berucap semasa merasmikan pertemuan Umno Bukit Bintang hari ini.

Timbalan Perdana Menteri menjelaskan bahawa kerusi persekutuan seperti Bukit Bintang dan Seputeh adalah pangkalan pengundi majoriti Cina di bandar yang sukar untuk ditembusi oleh Umno.

“Seperti di Bukit Bintang, ia adalah hakikat bahawa majoriti Cina (kerusi). Perbandaran telah berlaku di sini, “kata Ahmad Zahid.

Ahli Parlimen Bagan Datoh menambah bahawa walaupun kerusi seperti Seputeh dan Bukit Bintang tidak boleh dimenangi oleh Umno pada pilihan raya umum akan datang, jentera parti masih harus menyokong calon Barisan Nasional (BN) masing-masing.

“Pihak-pihak harus menyokong sesiapa yang mewakili Barisan Nasional. Malah di Bukit Bintang, walaupun tidak ada masa depan. Kerusi itu akan mengesahkan pergi ke orang lain, “tambah Zahid.

Beliau juga menegaskan bahawa BN yang memerintah hanya memenangi lima kerusi bandar di seluruh negara, termasuk Johor Baru, Setiawangsa, Titiwangsa, Wangsa Maju dan Putrajaya.

Tengku Adnan adalah penyandang kerusi parlimen Putrajaya.

Kerusi Seputeh dan Bukit Bintang secara tradisinya dipertandingkan oleh calon-calon dari MCA parti komponen BN.

Kok mengekalkan kerusi Seputehnya dalam pilihan raya umum ke-13 dengan majoriti 51,552 undi, manakala DAP Fong Kui Lun mengekalkan Bukit Bintang dengan majoriti 19,399 undi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here