BN Menang

Pengerusi PPBM Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui bahawa tiga atau empat penjuru pergaduhan antara parti utama dalam pilihan raya umum akan datang (PRU-14) akan membawa kepada kemenangan Barisan Nasional (BN).

Bekas Perdana Menteri itu berkata, parti-parti pembangkang yang bekerjasama di bawah Pakatan Harapan (PH) mempunyai kemungkinan besar untuk menang jika pilihan raya terutamanya di antara mereka dan BN.

Walau bagaimanapun, terdapat pihak-pihak lain yang ingin menyertai dalam pada mereka sendiri, atas alasan mahu melihat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan BN gewas, katanya.

“Kesannya adalah kepada pengundi yang mahu Najib akan dikalahkan akan berpecah dalam dua atau tiga,” katanya dalam blognya semalam.

“Penyokong Najib, kerana sebab-sebab tertentu, akan bersatu dan mengundi BN. Najib akan menang kerana perpecahan undi pembangkang. ”

“Dalam erti kata lain, pihak-pihak lain yang memecahkan undi pembangkang dengan pertandingan tiga atau empat penjuru sebenarnya menyokong BN dan Najib.”

Beliau menyifatkan tindakan pihak-pihak ini sebagai mengkhianati usaha untuk menjatuhkan Najib dan menghentikan kerosakan yang dialami oleh negara ini.

“Najib akan meneruskan cara pentadbiran beliau kepada orang ramai,” katanya.

Walaupun Mahathir tidak menamakan mana-mana pihak, ia difahami bahawa beliau merujuk kepada PAS.

PAS menamatkan “tahaluf siyasi” yang (kerjasama politik) dengan PKR pada hari Khamis apabila Majlis Syura yang mengesahkan keputusan muktamar parti itu (perhimpunan agung) pada 30 April.

Pada 12 Februari lalu, Presiden PAS Abdul Hadi Awang menutup pintu kepada PPBM, dengan mengatakan bahawa parti Islam tidak akan bekerjasama dengan pihak-pihak yang mempunyai hubungan dengan DAP dan Amanah.

Hadi mengulas kenyataan Mahathir yang memberikan PAS sebulan untuk membuat keputusan untuk bekerjasama bagi memastikan pertandingan satu lawan satu dalam pilihan raya.

PAS telah menolak untuk bekerjasama dengan DAP selepas terputus apabila Pakatan Rakyat dibubarkan pada bulan Jun 2015 dengan tertubuhnya parti serpihan Amanah.

Mahathir juga mendakwa bahawa pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan merancang untuk mengambil alih negara pada PRU-14 mempunyai yang bersih dari rekod buruk dan jenayah atau penyalahgunaan kuasa.

Beliau berkata mereka mempunyai keupayaan dan pengalaman untuk menguruskan sebuah kerajaan baru jika BN digantikan.

“Kerajaan yang sedang merancang untuk menggantikan Najib adalah gabungan parti-parti pembangkang yang akan dipimpin oleh pemimpin yang mahir dalam politik dan dibantu oleh mereka yang berpengalaman dalam pentadbiran negara,” katanya.

“Mereka tidak mempunyai rekod jenayah atau penyalahgunaan kuasa,” katanya. “Mereka belajar dan pernah menjadi anggota kerajaan.”

Pakatan Harapan telah ditubuhkan oleh DAP, Amanah dan PKR pada bulan September 2015, dengan PPBM secara rasmi menjadi komponen keempat pada Mac tahun ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here