Kerajaan akan memaklumkan isteri pertama jika suami mereka berkahwin lagi di luar negara, tetapi persetujuan atau kelulusan mereka tidak diperlukan untuk perkahwinan itu disahkan.

Ini adalah sebahagian daripada program perundangan negeri bagi lelaki Muslim yang menikah di Thailand atau negara lain dan tidak mendaftarkan kesatuan mereka apabila kembali.

Program yang dijangka bermula bulan depan akan menyaksikan perkahwinan itu disahkan, walaupun lelaki sudah berkahwin di sini.

Kerajaan juga sedang berusaha mengurangkan denda kerana gagal mendaftarkan perkahwinan itu kepada antara RM300 dan RM400, berbanding dengan RM3,000 pada masa ini, kata Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama negeri Datuk Mohd Rawi Abdul Hamid.

Beliau berkata langkah itu adalah menyelesaikan masalah dan tidak mempromosikan perkahwinan tanpa izin.

“Bagi anak-anak mereka, mereka akan menghadapi masalah dengan pendidikan, hak untuk penjagaan kesihatan awam dan kewarganegaraan.

“Pasangan suami isteri sendiri akan menghadapi kesulitan terutamanya membuat tuntutan apabila salah seorang daripada mereka mati atau ketika mereka bercerai,” katanya kepada Dewan Undangan Negeri di sini, semalam.

Mohd Rawi berkata program ini serupa dengan program ‘Jom Daftar Nikah’ Selangor.

Dilancarkan antara 1 Ogos dan 1 Nov tahun lepas, program Selangor menyaksikan 1,938 perkahwinan haram yang diakui oleh kerajaan.

Dilaporkan bahawa Jabatan Agama Islam Selangor menemui kes pasangan yang tidak menyalahi undang-undang perkahwinan mereka sehingga mereka menjadi datuk dan nenek.

Mohd Rawi menegaskan bahawa objektif Kedah adalah untuk melindungi masa depan isteri dan anak-anak seterusnya.

Beliau berkata penekanan diberikan kepada pasangan dengan anak-anak yang belum mendaftarkan perkahwinan mereka.

“Kami mahu mereka mempunyai sijil perkahwinan yang sah supaya anak-anak mereka tidak akan menjadi mangsa dan ditolak kewarganegaraan,” katanya menjawab Md Zuki Yusof (PAS-Kuala Ketil) tentang langkah-langkah yang diambil untuk membantu keluarga Muslim yang gagal mendaftarkan perkahwinan mereka .

Mohd Rawi menambah bahawa buku kecil untuk mewujudkan kesedaran awam tentang keperluan mendaftarkan perkahwinan telah diterbitkan dan diedarkan.

Buku kecil itu juga mendidik pasangan suami isteri mengenai kerumitan yang mereka hadapi ketika perkahwinan mereka tidak diakadnikahkan di Malaysia.

“Kami telah membincangkan ini dengan beberapa jabatan termasuk Jabatan Agama Islam Negeri dan Mahkamah Syariah.

“Kami juga telah bertemu dengan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Kebajikan Negeri negeri Datuk Suraya Yaacob,” katanya.

Baca lagi: Bin Abdullah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here