Belia

Belia Melayu kelihatan ketinggalan dari segi mobiliti sosial berbanding dengan rakan-rakan Cina mereka, kata Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin.

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Khazanah (KRI), beliau berkata, hanya 33% daripada belia Melayu yang lahir kepada ibu bapa tanpa pendidikan formal, mendapat pendidikan tinggi, berbanding dengan 44% daripada belia Cina dalam keadaan yang sama.

“Walaupun kenaikan yang berterusan dalam pendapatan isi rumah, keupayaan belia Melayu dari segi mobiliti sosial masih belum mencapai tahap optimum,” katanya ketika berucap pada Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) Biz Challenge 2016.

Kajian oleh KRI yang dikeluarkan bulan lepas membandingkan beberapa faktor iaitu pendidikan, kemahiran pekerjaan dan status pendapatan kepada 4,999 responden di mana mereka adalah pasangan ibu bapa dan anak  pelbagai kaum dan umur ketika mula bekerja.

Khairy yang juga Ketua Pemuda Umno, berkata hanya satu perempat daripada orang Melayu yang dilahirkan kepada ibu bapa dengan kemahiran rendah berjaya sehingga menjadi profesional atau pekerja mahir yang tinggi, berbanding dengan 40% daripada rakan-rakan Cina mereka.

“Walaupun pelbagai inisiatif telah diperkenalkan oleh Kerajaan untuk meningkatkan taraf ekonomi orang Melayu, kita masih ketinggalan berbanding rakan-rakan Cina kami. 90% daripada generasi muda mereka bertambah baik dari segi strata ekonomi manakala hanya 73% orang Melayu mengalami perubahan tersebut.

“Trend mobiliti sosial seperti ini akan mewujudkan satu kitaran  jika ia tidak ditangani dengan segera. Satu-satunya cara untuk melarikan diri dari perangkap ini adalah untuk melahirkan generasi baru Melayu yang tidak hanya bekerja tetapi juga memberi pekerjaan.

“Kita tidak mahu melahirkan generasi yang hanya bekerja  8 pagi hingga 5 petang dan menunggu gaji bulanan mereka, tetapi kumpulan baru yang bekerja kira-kira 60 hingga 70 jam seminggu dan akan bertanggungjawab untuk keuntungan dan kerugian syarikat-syarikat mereka sendiri di akhir tahun ini, “katanya.

Khairy menasihatkan usahawan muda Melayu untuk mengoptimumkan sepenuhnya kedatangan teknologi baru dan mengamalkan mentaliti “winning” dalam membuat sesuatu.

“Ya, ini adalah tidak ketara dan tidak mudah diukur, tetapi setakat ia menjadi  penghalang nombor satu kepada usahawan muda kita daripada mencapai kejayaan yang tidak terhingga,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here