Bekas

KOTA KINABALU: Bekas pensyarah yang kini menjadi militan Dr Mahmud Ahmad tidak lama lagi akan menjadi pemimpin (IS) di selatan Filipina yang berpangkalan di Marawi City.

Beliau dipercayai bersembunyi di bandar tersebut di mana tentera sedang berjuang melawan kumpulan Maute, yang menyaksikan 44 orang, termasuk dua rakyat Malaysia terbunuh.

Dr Mahmud telah dikenal pasti untuk mewujudkan kubu IS di Asia Tenggara, kini di bawah pimpinan pemimpin Abu Sayyaf  iaitu Isnilon Hapilon.

Isnilon telah diisytiharkan sebagai Emir angkatan IS di Filipina awal tahun lalu tetapi dia dilaporkan cedera parah dalam serangan udara di Basilan kira-kira dua bulan yang lalu.

Dr Mahmud membawa rakan-rakan militan untuk menyelamatkan Isnilon dalam serangan Marawi, kata sumber, sambil menambah bahawa mereka percaya dia juga cuba akan mengisi kekosongan dalam kepimpinan jika Isnilon disahkan mati.

Mereka berkata pemimpin tertinggi IS, Abu Bakr al-Baghdadi cuba sedaya upaya untuk mencari seorang pemimpin baru di Asia Tenggara yang sebelum ini pernah diketuai oleh Muhammad Wanndy Mohamed Jedi, yang terbunuh dalam serangan dron di Raqqa, Syria.

Menurut sumber itu, Dr Mahmud, juga dikenali sebagai Abu Handzalah, kini adalah leftenan hanya dipercayai dikaitkan dengan Baghdadi selain Isnilon yang cedera di selatan Filipina.

Mereka berkata terdapat beberapa warga asing – Rakyat Malaysia, Singapura dan Indonesia – dalam kumpulan Maute yang kebanyakannya terdiri daripada masyarakat Kristian Filipina yang memeluk Islam.

Sumber perisikan berkata pelan Dr Mahmud adalah untuk membentuk militan IS di Asia Tenggara dengan menyatukan sel-sel pengganas yang berbeza di Malaysia, Indonesia dan Filipina.

Menurut sumber, mereka tidak dapat menganggarkan bilangan rakyat Malaysia di kawasan itu tetapi percaya ramai warga asing dengan kumpulan militan seperti Abu Sayyaf di Mindanao dan Basilan.

Pegawai keselamatan Filipina masih belum mendedahkan nama-nama kumpulan militan terbunuh dalam Bandar Marawi di mana pertempuran sengit berterusan dengan tentera Filipina yang cuba untuk menawan semula sebahagian bandar yang ditawan oleh kumpulan militan sejak Selasa.

Sumber telah mengenal pasti dua rakyat Malaysia mati kerana Ustaz Abdurahman Asmawi dari Kelantan dan Dr Kamsa Yahya dari Kedah. Ia tidak dipastikan jika kedua-dua yang terlibat dengan kumpulan militan atau telah melawat bandar itu.

Antara lain terbunuh ialah seorang warga Indonesia dan Arab Saudi, sumber berkata, sambil menambah bahawa sembilan warga Filipina.

Dr Mahmud, yang dilatih di kem Al-Qaeda di Afghanistan di bawah Osama bin Laden semasa belajar di Universiti Islam Islamabad Pakistan pada akhir 1990-an, telah pulang ke Malaysia sebagai pensyarah di Universiti Malaya.

Selepas dikenalpasti sebagai militan pelampau oleh Bukit Aman pada tahun 2014, dia melarikan diri ke Filipina. Dia telah dikenal pasti sebagai ketua “Recruiter” kumpulan pengganas dan bertanggungjawab untuk melatih dan menghantar militan untuk berjuang di Syria dan Iraq.

Dr Mahmud adalah antara lima rakyat Malaysia yang meninggalkan negara ini. Yang lain adalah pembantu Dr Mahmud berhampiran Mohd Najib Husen (yang telah terbunuh di Filipina), pekerja Majlis Perbandaran Selayang Muhammad, Joraimee Awang Raimee dan ahli Darul Islam Sabah, Mohd Amin Baco dan Jeknal Adil.

Mereka telah bekerja dengan kumpulan militan lain yang termasuk Abu Sayyaf di pelbagai serangan dan aktiviti jenayah di selatan Filipina.

Timbalan Pengarah  Bahagian Anti Keganasan, Bukit Aman, Datuk Ayob Khan berkata Dr Mahmud telah diketahui bekerjasama dengan kumpulan Abu Sayyaf.

“Bagaimanapun, kita masih cuba untuk mengumpul maklumat yang cukup untuk mendedahkan militan Malaysia yang terlibat di sana (Mindanao),” katanya semalam.

Mengenai kemungkinan Dr Mahmud mungkin menjadi pemimpin sel IS di selatan Filipina, DCP Ayob berkata beliau mengesyaki itu adalah matlamat utama Dr Mahmud.

SHARE
Previous articleSikap Pembangkang Sudah Serupa Seperti BN – Zaid Ibrahim
Next articlePegawai Penerangan Guan Eng Ditampar Bekas Ketua Pemuda PAS
Seorang kolumnis bebas yang berasal dari hutan batu KL. Ruang lingkup dunia tanpa sempadan pada masa kini menjadikan saya sebagai seorang kaki travel bajet dan 'foodie in the making'. Pada masa bosan-bosan akan melayan update 'trending' netizen... Saya sangat berminat dengan perkembangan pertahanan dan politik domestik serta global. Nak berbalah boleh tapi biarlah dalam 'mode' yang bertamadun ye...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here