KLANG: Bekas Anggota Parlimen Kapar PKR S. Manickavasagam mungkin akan menyertai MIC tidak lama lagi.

Sumber Malaysian Access berkata, pelbagai pemimpin bahagian Kapar Barisan Nasional telah cuba berbincang dengan Manickavasagam selepas ditahan dengan penggantungan dua tahun oleh partinya pada bulan Ogos.

Setiausaha Agung MIC A. Sakthivel berkata beliau dimaklumkan bahawa Manickavasagam mungkin berminat untuk menyertai parti itu.

“Beberapa pemimpin bahagian dari Kapar telah memberitahu saya mengenai hal ini dan meminta saya untuk bertemu dengan Manickavasagam.

“Tetapi saya mahu memastikan dia benar-benar berminat dan terbuka kepada idea itu sebelum mendekati beliau,” kata Sakthivel, sambil menambah bahawa dia akan melakukan pengumpulan maklumat sendiri mengenai perkara itu.

Manickavasagam enggan mengulas ketika dihubungi semalam.

Beliau digantung kerana menuduh penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima rasuah antara RM300,000 dan RM400,000 daripada ahli perniagaan di Klang untuk tidak mencalonkannya untuk bertanding di kerusi Kapar pada pilihan raya umum lepas.

Bekas MP memenangi kerusi itu pada tahun 2008 dengan 12,297 majoriti terhadap Datin Paduka Komala Krishnamoorthy MIC.

Seorang pemimpin bahagian yang membincangkan perkara itu dengan Manickavasagam berkata bekas Ahli Parlimen itu masih mempunyai sokongan kuat di kawasan itu.

“Kami di bahagian Kapar berasa Barisan akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk merampas kerusi dari PKR jika kita menemui Manickavasagam, kerana orang-orang di sini mengenali dia dengan baik dan dia tinggal di sini juga.

“Orang ramai mahukan seseorang yang tinggal di sini dan mengenali mereka dengan baik dan itulah sebabnya kita merasakan Manickavasagam akan menjadi aset kepada kita,” kata ketua bahagian yang enggan disebutkan namanya.

Ahli Parlimen Kapar semasa, G. Manivanan PKR, memenangi kerusi dalam pemilihan 2013 dengan majoriti 23,790 terhadap Sakthivel dan empat calon lain.

Manivanan memperoleh 69,849 undi sementara Sakthivel memperoleh 46,059 undi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here