Soros
Pengerusi Jawatankuasa Migran, Pelarian dan Hal Ehwal Imigresen Majlis Peguam Malaysia, Datuk Seri M. Ramachelvam - Foto oleh Malay Mail

Majlis Peguam hari ini mengakui bahawa ia telah menerima sejumlah RM53,757.13 (USD15,000) daripada Open Society Foundations (OSF) milik George Soros sebagai geran untuk kajian penyelidikan ke atas pekerja asing di Malaysia.

Pengerusi Majlis Peguam bagi Jawatankuasa Migran, Pelarian dan Hal Ehwal Imigresen, Datuk Seri M. Ramachelvam mendedahkan bahawa pemberian itu diterima pada 7 Jan 2015.

“Ia telah digunakan secara eksklusif bagi kajian penyelidikan, pembayaran penyelidik, menyalin dan mengkaji semula kos perundingan dengan pihak berkepentingan dan perbelanjaan luar jangka.

“Wang tersebut tidak pernah digunakan untuk perbelanjaan operasi Majlis Peguam Malaysia atau perbelanjaan pentadbiran,” katanya ketika diminta mengulas mengenai dakwaan bahawa Majlis Peguam Malaysia mungkin telah menerima bantuan kewangan daripada OSF ini.

Beliau menjelaskan bahawa Majlis Peguam, melalui Jawatankuasa Migran, Pelarian dan Hal Ehwal Imigresen, telah menjalankan kajian penyelidikan mengenai ‘Akses kepada Keadilan untuk Migran.

“Kajian ini bertujuan, antara lain, untuk mengenal pasti remedi undang-undang disediakan untuk pendatang, jurang mengakses keadilan migran dalam sistem undang-undang dan mahkamah buruh, tribunal pentadbiran yang lain serta amalan yang baik disediakan untuk pendatang untuk mengakses keadilan di Malaysia,” tambah beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here