BANJIR DI PULAU PINANG: PENGAJARAN UNTUK LIM GUAN ENG

Perkara pertama yang terlintas dalam fikiran saya bila mendapat tahu bahawa Pulau Pinang sedang ditimpa musibah banjir yang teruk, selain merasa sangat simpati dengan nasib rakyat Pulau Pinang dan mendoakan keselamatan mereka, adalah mengenai beberapa kata-kata keras Setiausaha Agung DAP merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, ke atas Kerajaan Persekutuan serta ke atas PAS dan Kerajaan Kelantan sebelum ini.

Masih terngiang-ngiang lagi dalam fikiran saya video ucapan Lim Guan Eng, dalam usaha beliau untuk meminta dana dari Kerajaan Singapura, pada 10 Disember 2014 bahawa Kerajaan Persekutuan tidak pernah memberi walau satu sen pun untuk membantu Pulau Pinang selama ini. Walhasilnya, bila Pulau Pinang ditimpa musibah banjir besar, Kerajaan Persekutuan juga, dan bukannya Kerajaan Singapura, yang dicari oleh Lim Guan Eng untuk memohon bantuan.

Lihat video ucapan Lim Guan Eng (yang berbunyi: “Have you been back to Penang? Go back to Penang and see for yourselves. Remember, not a single cent from the Federal Government.” (“Sudahkah kamu balik ke Pulau Pinang? Balik ke Pulau Pinang dan lihat sendiri. Ingat, tiada satu sen pun dari Kerajaan Persekutuan.”)) ini di sini:
https://www.facebook.com/kamarul.yusof…/…/1505538072823579/…

Masih terngiang-ngiang juga dalam fikiran saya video ucapan Lim Guan Eng pada 30 Januari dan 7 Februari 2017 bahawa PAS adalah sebuah parti yang gagal, manakala Kelantan adalah sebuah negeri yang gagal, kerana kononnya gagal menguruskan negeri dengan baik sehingga menyebabkan berlakunya banjir besar dan kerana kononnya gagal menguruskan banjir besar itu. Walhasilnya, Pulau Pinang juga ditimpa banjir besar yang gagal diurus dengan baik.

Lihat video ucapan Lim Guan Eng (yang berbunyi: “Mengapa tak mahu lawan rasuah? Adakah kerana di negeri tertentu ada rasuah jugak? Kita tahu banjir berlaku, banjir teruk berlaku kebelakangan ini kerana negeri telah ditarah dan ditebang 100,000 hektar hutan. Mengapa tak jawab? Mengapa tak jawab? Yang parti warnanya hijau tak hijau. Mengapa tarah hutan 100,000 hektar menyebabkan banjir boleh jadi lagi teruk? Adakah uruskan ekonomi dengan baik? Mampukah bayar kakitangan kerajaan atau betulkah tak ada wang untuk bayar kakitangan kerajaan sehingga kena pinjam daripada Kerajaan Persekutuan? Ini adalah negeri yang gagal, negeri yang sudah bankrap, itu sebab pemimpinnya bankrap.”) ini di sini:

Lihat juga video ucapan Lim Guan Eng (yang berbunyi: “PAS adalah sebuah sebuah parti gagal. Dia mentadbir sebuah negeri gagal dan bankrap di negeri Kelantan di mana rakyat tetap miskin dan mundur di mana mangsa banjir tiga tahun masih belum dapat rumah di mana hutan telah ditebang 100,000 hektar, bukan ekar, 100,000 hektar hutan telah ditarah dan ditebang kerana mereka tak ada sumber wang yang lain mereka nak dapat hasil hutan, dan sekarang orang asli pun diharam, ini adalah negeri gagal.”) ini di sini:

Bila Lim Guan Eng mendakwa PAS sebuah parti yang gagal, manakala Kelantan pula sebuah negeri yang gagal, kerana kononnya gagal menguruskan negeri dengan baik sehingga menyebabkan berlakunya banjir besar dan gagal menguruskan banjir besar itu, apakah DAP juga tidak boleh dikatakan sebuah parti yang gagal, manakala Pulau Pinang pula sebuah negeri yang gagal, kerana gagal menguruskan negeri dengan baik sehingga menyebabkan berlakunya banjir besar dan kerana gagal menguruskan banjir besar ini?

Semoga musibah banjir besar di Pulau Pinang ini mampu mengajar Lim Guan Eng supaya jangan suka cakap besar.

Artikel asal oleh Kamarul Yusoff

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here