Azmin Ali merasakan yakin oleh ketua pemangku ketua PKR Anwar Ibrahim sebelum ini bahawa beliau telah bersetuju untuk mengadakan rundingan dengan PAS bagi kerjasama antara kedua-dua pilihan raya umum akan datang (PRU14).

“Saya percaya. Kebenaran mengatasi kepalsuan, “kata timbalan presiden PKR dalam post Facebook beliau.

“Mencari penyelesaian memerlukan usaha yang sungguh-sungguh,” katanya.

Pada 26 Ogos, Azmin, yang juga menteri besar Selangor, berkata beliau telah terlibat dalam perbincangan dengan pemimpin PAS mengenai isu bukan dalam kapasiti peribadi tetapi berdasarkan keputusan parti.

Bagaimanapun, setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution kemudian menafikan terdapat keputusan seperti yang dibuat di peringkat parti.

Tindakan itu juga tidak berjalan lancar dengan beberapa pemimpin lain, termasuk Ahli Parlimen Selayang William Leong yang mengumumkan peletakan jawatannya dari biro politik, badan pembuat keputusan tertinggi dalam PKR.

Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli juga secara terbuka mempersoalkan Azmin untuk mengadakan perbincangan dengan PAS walaupun parti Islam telah mengemukakan satu senario ia terlibat dalam pergaduhan tiga penjuru dengan komponen Pakatan Harapan (PH) dan Umno dalam pilihan raya.

Anwar hari ini berkata beliau tidak memikirkan kebimbangan pemimpin PKR untuk mengadakan perbincangan dengan PAS kerana persepsi bahawa parti Islam telah menjadi rapat dengan Umno.

Beliau berkata walaupun PKR sedang berunding dengan PAS, ia masih komited untuk kerjasama dengan PH, yang juga terdiri daripada PPBM, DAP dan Amanah.

Beliau berkata dasar PKR bukanlah bertentangan dengan PAS.

“Ia dicadangkan dan dipersetujui oleh biro politik sebelum ini bahawa parti itu tidak mempunyai permusuhan dengan PAS dan akan mengkaji kemungkinan menghindari pergaduhan tiga penjuru,” katanya.

Beliau berkata pertimbangan utama adalah untuk PKR memacu semua kekuatannya untuk menghadapi Umno dan Barisan Nasional (BN) dalam PRU14.

Pada bulan Mei, PAS memutuskan untuk menamatkan hubungannya dengan PKR yang telah berlangsung selama dua dekad, menuduh parti melanggar syarat tahaluf siyasi mereka dengan berkempen melawan calon PAS di parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar, pilihan raya pada Jun tahun lepas.

Telah dilaporkan sebelum ini bahawa PKR akan mematuhi keputusan majlis presiden PH pada hari Isnin untuk tidak bekerjasama dengan PAS dalam PRU14.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here