Arul Kanda

KUALA LUMPUR: Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif 1Malaysia Development Bhd (1MDB)  Arul Kanda Kandasamy berkata, beliau tidak sedar mengenai apa-apa perubahan kepada kedudukan beliau di Bandar Malaysia Sdn Bhd dan TRX City Sdn Bhd.

Spekulasi mengenai kedudukan Arul dalam kedua-dua syarikat hangat diperkatakan di mana  baru-baru ini ia telah diambil alih oleh Perbadanan Kementerian Kewangan  (MoF).

“Saya tidak menerima apa-apa pemberitahuan rasmi mengenai perkara ini dan saya akan mengulas mengenainya setelah dimaklumkan.,”

Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa kerajaan melalui Kementerian Kewangan, yang telah memperoleh aset hartanah Bandar Malaysia dan Tun Razak Exchange (TRX) pada 31 Mac, mempunyai hak untuk melantik pengarah baru kepada syarikat-syarikat.

Minggu lalu, TRX City ditamatkan perjanjian dengan Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (IWH) dan China Railway Engineering Corp (CREC) bagi penjualan 60% kepentingan dalam Bandar Malaysia.

“Sebagai pengurus profesional, saya berkhidmat sebagai yang dikehendaki oleh pemegang saham. Saya sentiasa bertindak sewajarnya dan akan menerima apa-apa keputusan yang dibuat oleh pemegang saham, “kata Arul.

Arul telah dilantik sebagai ahli lembaga pengarah di Bandar Malaysia dan TRX City menurut jawatannya dalam 1MDB, di mana beliau kekal sebagai Ketua sejak Januari 2015.

Perjanjian Bandar Malaysia pertama kali diumumkan pada bulan Disember 2015, tetapi telah ditamatkan pada minggu lepas. IWH CREC Sdn Bhd mempertikaikan penamatan perjanjian oleh TRX City.

IWH CREC berkata dakwaan TRX CIty bahawa perjanjian jualan saham (SSA) telah luput, bercanggah dengan kelakuan pihak-pihak dalam berjalan SSA ke arah siap.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here