Perbalahan yang teruk di PKR berpunca daripada arahan de facto Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tidak konsisten yang disampaikan dari belakang bar menyebabkan kekeliruan dan perpecahan di kalangan mereka saat mendekati PRU14.

“Keadaan di PKR akan bertambah buruk memandangkan parti menerima pesanan dari Anwar, yang tidak mempunyai maklumat kerana dia tidak menyedari apa yang berlaku di luar.” kata aktivis pro-pembangkang Hishamuddin Rais.

“Perbezaan pendapat mengganggu (pakatan pembangkang pro) Pakatan Harapan bersedia untuk pilihan raya umum ke-14 (GE14).

“Pada pendapat saya, ketidak konsistenan seperti itu disebabkan oleh pendekatan dan kaedah Anwar dalam menjalankan PKR dari Penjara telah menjadikan mustahil Anwar membuat keputusan yang baik dan mempunyai pendapat yang tepat mengenai politik.

Beliau juga menasihatkan Anwar untuk memberi tumpuan kepada menulis sebuah buku dan bukannya cuba menjalankan parti itu dari belakang bar.

“Saya fikir apa yang mesti dilakukan oleh Anwar adalah menulis dan berfikir kerana dia mempunyai masa untuk berfikir dan mencerminkan.”

Hishamuddin telah mengulas barisan berterusan di kalangan pemimpin tertinggi PKR kerana tidak bersetuju dengan rundingan untuk membentuk satu pakatan dengan Pas.

Dalam satu kenyataan minggu lepas, naib presiden PKR Rafizi Ramli, yang telah bersuara menentang perbincangan dengan Pas, menamakan Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali; dan Naib Presiden Shamsul Iskandar Mohd Akin, Tian Chua, Dr Xavier Jayakumar dan Dr Shaharuddin Badaruddin sedang berbincang dengan Pas.

Rafizi berkata selain daripada dirinya, anggota PKR yang menentang Pas termasuk Saifuddin, Ketua Pemuda PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad, ketua maklumat PKR Syed Ibrahim Syed Noh dan pengerusi lembaga disiplin PKR, Brig Gen (Rtd) Datuk Abdul Hadi Abdul Khattab.

Anwar telah menyatakan dalam satu kenyataan kemudian bahawa beliau telah melantik Azmin untuk mengadakan perbincangan dengan Pas atas peruntukan kerusi dalam PRU14.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here