Anwar
Image via FMT

KUALA LUMPUR, 2 Ogos – Bekas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memfailkan saman pemula untuk mengisytiharkan Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) 2016 tidak mengikut perlembagaan kerana ia berkuatkuasa tanpa perkenan diraja.

Anwar, yang kini sedang menjalani hukuman penjara lima tahun kerana meliwat, juga memfailkan injunksi terhadap MKN dalam usaha untuk berhenti daripada menjalankan kuasanya.

Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata kepada pemberita di Kompleks Mahkamah di sini bahawa pihak pembangkang terpaksa bertindak “dan melakukan sesuatu” untuk menghentikan Akta MKN daripada digunakan “kerana ia adalah penting”.

“Pembangkang mahu kajian semula akta ini dilakukan sebelum ia diwartakan tetapi kerajaan tidak mempedulikan suara rakyat,” kata Dr Wan Azizah yang juga ketua Pembangkang.

Dalam saman pemula itu, Anwar merujuk pada  Artikel 66 (4) Perlembagaan Persekutuan yang diisytiharkan tidak berperlembagaan, tidak sah dan batal.

Perkara 66 (4) menyatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong mesti mematuhi sebarang Rang Undang-Undang dikemukakan kepadanya dalam tempoh 30 hari. Pasal 66 (4A) seterusnya berkata bahawa jika Agong tidak bersetuju dengan Rang Undang-undang dalam tempoh yang ditetapkan, “ia akan menjadi undang-undang apabila habis masa yang ditentukan dalam Fasal itu mengikut cara yang sama seolah-olah dia telah memperkenankannya.”

Beliau juga berusaha untuk menghalang defendan kedua, iaitu MKN, daripada “mengambil atau yang berupa mengambil apa-apa langkah atau daripada bertindak atau berupa bertindak menurut Akta Majlis Keselamatan Negara 2016.

Beberapa ahli parlimen PKR yang lain turut hadir di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur hari ini termasuk Ahli Parlimen Batu Chua Tian Chang, Ahli Parlimen Subang R. Sivarasa dan Ahli Parlimen Padang Serai N. Surendran, yang semuanya mengulangi tentangan mereka terhadap akta tersebut.

Mereka berkata, ia adalah tidak dapat dielakkan bahawa undang-undang itu akan digunakan, kerana tidak ada sebab untuk digubal  jika tidak ada niat untuk menggunakannya.

Akta MKN berkuatkuasa semalam selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membuat pengumuman itu dalam 24 Jun 2016.

 

Tiga persatuan undang-undang Malaysia – Badan Peguam Malaysia, Persatuan Peguambela Sarawak dan Persatuan Undang-undang Sabah – melahirkan kebimbangan Januari lalu tentang undang-undang ini yang memberi kuasa eksekutif kepada MKN dan Perdana Menteri.

Mereka juga menegaskan bahawa bagi kerajaan untuk memegang kuasa darurat tanpa perlu mengisytiharkan darurat di bawah Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan, ia akan merampas kuasa yang diberikan kepada Yang di-Pertuan Agong.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here