Anwar

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata dia tidak akan menawarkan diri untuk menjadi calon Perdana Menteri bagi Pakatan Harapan walaupun majoriti pemimpin pembangkang terus menyokongnya sebagai “perdana menteri ketujuh”.

Dalam satu kenyataan, beliau mengatakan bahawa perdebatan mengenai isu itu amat”melelahkan” kerana keputusan itu sepatutnya berada di tangan pengundi.

“Memandangkan kita perlu memberi tumpuan sepenuhnya pada pilihan raya umum akan datang, saya memilih untuk tidak menawarkan diri saya sebagai calon perdana menteri,” katanya dalam satu kenyataan.

Isu calon PM ini hadir apabila bekas seteru politiknya  Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi menyatakan kesediaan untuk menjadi perdana menteri  bagi Pakatan pembangkang, walaupun keputusan itu sepatutnya dibuat sebulat suara di kalangan ahli-ahlinya.

Dalam satu wawancara dengan Nikkei Asian Review minggu lepas, bekas Perdana Menteri yang paling lama berkhidmat di negara ini menyedari bahawa desakan Anwar itu tidak harus dipenuhi secara sepihak, berikutan tawaran “awal” Dr Mahathir untuk mengambil jawatan itu jika perlu.

Anwar juga menolak cadangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) bagi struktur kepimpinan Majlis Presiden Pakatan Harapan, dengan mengatakan ia mencerminkan struktur Barisan Nasional (BN).

“Pakatan Harapan mesti mengekalkan tradisinya dalam konsensus seperti yang diamalkan semasa masa Pakatan Rakyat.”

“Semua ketua parti sepatutnya mempunyai kedudukan yang sama dengan pengerusi semata-mata sebagai wakil,” katanya.

Minggu lepas, PPBM mencadangkan agar pemimpinnya Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin Yassin dilantik sebagai pengerusi dan presiden Pakatan Harapan, dengan Anwar sebagai penasihat PKR.

Dalam cadangan PPBM untuk majlis presiden Pakatan Harapan rasmi, parti yang berusia kurang dari setahun mencadangkan bahawa presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menjadi timbalan ketua pakatan pembangkang, timbalan presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali sebagai Pakatan Timbalan Presiden Harapan, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan presiden Parti Amanah Negara Mohamad Sabu sebagai naib presiden parti.

Cadangan awal Pakatan Harapan adalah meletakkan Dr Wan Azizah sebagai ketua pakatan pembangkang, bersama-sama dengan Muhyiddin, Mohamad dan Lim sebagai naib pengerusi.

PPBM hanya secara rasmi menyertai Pakatan Harapan pada Mac tahun ini. Gabungan itu bercadang untuk secara rasmi mendaftar dengan Pendaftar Pertubuhan, menjelang pemilihan umum ke-14 yang akan diadakan pada Ogos tahun depan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here