Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli yang juga Ahli Parlimen Pandan amat licik dalam ucapan dan penyampaian maklumat. Namun, setiap apa yang dilontarkan oleh Rafizi sebenarnya membawa bencana besar kepada rakyat tanpa disedari. Rafizi memang terkenal dengan sikap membongkar pelbagai perkara tanpa usul periksa secara jelas. Malah ia sampai ke tahap fitnah dan menyebabkan kerugian besar kepada sesetengah pihak termasuk rakyat biasa. Motif Rafizi hanya untuk menanam kebencian rakyat terhadap BN dan menampilkan dirinya sebagai wira rakyat, walaupun pada hakikatnya rakyat sudah mengetahui niat serong Rafizi.

Kita masih ingat bagaimana pada tahun 2016, Rafizi telah mengeluarkan satu artikel fitnah terhadap Tabung Haji sehingga menjejaskan reputasi Lembaga berkenaan. Artikel berkenaan sebenarnya telah menjadi jerat kepada Rafizi sendiri apabila beliau kini sedang berdepan dengan tindakan di mahkamah. Ini bukan kes baru terhadap Rafizi, malah beliau juga didapati bersalah dalam beberapa kes lain sebelum ini. Jelas sebenarnya apa yang dibongkarkan Rafizi bukanlah perkara yang benar, tetapi dilakukan demi mencapai matlamat politik semata-mata.

Namun satu hal mengejutkan telah didedahkan semasa sesi perbicaraan membabitkan Rafizi semalam, apabila Ketua Pegawai Kewangan Tabung Haji semasa memberikan kenyataan di mahkamah berkaitan kes ini telah memaklumkan kira-kira 3,000 pendeposit Tabung Haji telah kehilangan kelayakan menunaikan haji, termasuk kehilangan tahun giliran untuk menunaikan ibadah berkenaan selepas terpedaya dengan artikel fitnah yang ditulis Rafizi.

Lebih menyedihkan disebabkan Rafizi kira-kira 3,954 pendeposit telah menutup akaun dengan Tabung Haji. Fakta ini sangat menyedihkan dan Rafizi langsung tidak menunjukkan riak bersalah terhadap fitnahnya yang bukan sahaja telah menjejaskan Tabung Haji, tetapi turut memberi kesan kepada rakyat yang dikelirukan dengan tulisan serong beliau. Justeru pendeposit yang telah kehilangan tahun giliran ini perlu mendaftar semula untuk mendapatkan giliran baru untuk menunaikan ibadah haji dan mereka kini perlu menunggu untuk tempoh yang lebih lama.

Ini ialah salah satu contoh bagaimana fitnah pembangkang boleh menjejaskan kepentingan rakyat yang dengan mudah terpedaya. Segala kerugian seperti ini langsung tidak diambil peduli oleh pemimpin pembangkang, malah Rafizi terus dijulang sebagai wira. Sehingga kini tiada sebarang bukti kukuh yang dapat mengaitkan Tabung Haji dengan salah laku seperti yang didakwa Rafizi. Namun, apa yang paling jelas, dakwaan buruk Rafizi itu telah menyebabkan ribuan rakyat tidak dapat menunaikan haji pada tempoh masa yang diinginkan.

Rakyat wajar sedar bahawa Tabung Haji ialah institusi kewangan yang profesional bukan digerakkan atas tujuan politik. Malah Lembaga ini diuruskan oleh pegawai-pegawai yang bertauliah serta berintegriti dalam memastikan amanah pendeposit diuruskan dengan teliti. Rafizi hanyalah pengacau yang cuba menggugat keyakinan rakyat dan akan terus menabur fitnah demi memastikan rakyat keliru dan sentiasa bersangka buruk dengan Kerajaan BN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here