PAS membenarkan pemimpinnya di peringkat kawasan dan negeri untuk meneruskan rundingan pembahagian kerusi dengan parti pembangkang PKR dan Bersatu sebagai persiapan menuju pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

Keputusan itu dibuat biarpun pendirian rasmi parti Islam itu ialah untuk tidak mengikat sebarang pertalian dengan Pakatan Harapan (PH) yang dianggotai oleh PKR dan Bersatu.

Permukiman bermula 5 hingga 8 September itu dihadiri oleh semua pucuk pimpinan PAS termasuk Mursyidul Am Hashim Jasin dan Presiden Abdul Hadi Awang. Ia turut disertai oleh ahli Majlis Syura Ulama, ahli jawatankuasa PAS Pusat dan Lembaga Penasihat parti.

“Misalnya, PAS Kedah mahu berbincang dengan Bersatu di negeri itu, permukiman ini membenarkannya,” kata sumber itu yang menghadiri permukiman tersebut.

Keputusan pada permukiman itu membuka jalan kepada pemimpin parti Islam itu di peringkat negeri untuk meneruskan kerjasama politik dengan parti dalam PH bagi memastikan pertandingan satu lawan satu dengan Barisan Nasional (BN).

PAS dan PH secara rasminya mengumumkan sedia bertemu dalam pertembungan tiga penjuru bersama BN pada pilihan raya umum akan datang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here