Seseorang artis yang bersuara mengenai isu semasa di media sosial wajar dilayan dengan sama rata seperti orang lain dan bukannya dikecam.

Lebih penting jika persoalan yang dibangkitkan itu menyentuh rakyat secara keseluruhan, justeru ia mesti dijawab dengan fakta.

Pengarah dan pelakon Ahmad Idham berkata lebih menambah kekecewaan terutama sikap pejuang siber politik yang dilihat cenderung mencari kesalahan orang lain berbanding mencari jalan penyelesaian terbaik.

“Tidak pernah lagi ada artis yang yang membantai kerajaan setahu saya. Mereka hanya menyuarakan pandangan dan apa yang boleh dibuat adalah cari dan cuba selesaikan persoalan diberikan mereka itu saja.

“Tetapi datang kecaman daripada pejuang siber politik yang menidakkan hak mereka untuk bersuara. Ini adalah cara menangani isu dengan level mentaliti rendah. Saya benar-benar kecewa,”.

Kata Ahmad Idham, campur tangan pejuang siber politik sebenarnya hanya menambah keruh malah ia merosakkan silaturrahim antara rakyat dan pemimpin.

“Pemimpin menjadi mangsa benci rakyat apabila pejuang siber politik menghentam seseorang artis yang bersuara.

“Saya sendiri pernah berjumpa empat mata dengan pemimpin untuk meminta penjelasan mengenai sesuatu isu semasa dan jawapan mereka sebenarnya lebih menyenangkan,” katanya.

Menurutnya, sepatutnya golongan selebriti dilihat diluar konteks kerjaya mereka iaitu seni dan hiburan.

“Jangan melihat mereka hanya sebagai artis saja tetapi lihatlah mereka sebagai rakyat negara ini. Mereka berhak bersuara.

“Selebriti mempunyai jutaan pengikut dan kalau kami tanya soalan tidak boleh dijawab dengan penuh emosi kerana ia mungkin rangkuman kenyataan diperoleh daripada rakan atau peminat,” katanya.

Seorang demi seorang selebriti tanah air tampil bersuara mengenai isu seputar dan ekonomi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here