Ahli

KUALA LUMPUR – Beberapa ahi parlimen dari Pakatan Harapan menyokong kenyataan Naib Presiden Parti Bersatu Pribumi Malaysia (PPBM) Datuk Seri Mukhriz Mahathir untuk semua parti-parti pembangkang untuk bersatu di bawah panji-panji yang tunggal.

Ahli parlimen PKR, Chua Tian Chang dan Parti Amanah Negara Malaysia (Amanah) Khalid Samad Kassim berkata pembangkang mestilah bersetuju untuk bersatu menentang Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang, sambil menambah bahawa segala btiran mengenai gabungan boleh dibincangkan.

“Saya rasa nama dan logo boleh dibincangkan kemudian … nama tidak adalah satu perkara yang. Isu utama adalah untuk membentuk satu gabungan besar, yang telah menyokong Pakatan untuk selama ini, “kata Naib Presiden PKR.

PKR, Amanah dan DAP sudah berada dalam Pakatan Harapan, iaitu pakatan tidak rasmi.

Mukhriz, pada sesi dialog di Shah Alam malam tadi, mencadangkan bahawa pembangkang membentuk Barisan Alternatif yang terdiri daripada semua parti-parti pembangkang di bawah satu nama dan logo.

Bekas Menteri Besar Kedah mencadangkan gabungan itu dinamakan Barisan Rakyat, tetapi pesimis tentang bagaimana ia akan diterima.

Pengarah Komunikasi Amanah Khalid berkata, idea untuk membentuk satu gabungan besar telah diilhamkan beberapa kali pada masa lalu.

“Amanah tidak mempunyai masalah dengan ini … PKR juga telah mengadakan program bersama-sama [dengan PPBM] tetapi DAP, saya tidak pasti.

“Jika kita boleh datang dengan rangka kerja dasar yang sama saya rasa ia tidak seharusnya menjadi masalah bagi DAP,” kata Ahli Parlimen Shah Alam.

Seperti Chua, Khalid juga percaya ia adalah terlalu awal untuk menentukan nama dan logo untuk gabungan yang dicadangkan.

Mengenai kemungkinan menyertai PAS, Khalid berkata ia tidak seharusnya menjadi masalah jika parti Islam itu bersedia untuk bekerja pada rangka kerja yang sama.

Mukhriz dilaporkan dirujuk kepada bapanya, perbezaan pendapat Tun Dr Mahathir Mohamad kepada PAS menyertai gabungan itu, menunjukkan bahawa yang terakhir merasakan parti Islam itu adalah di sisi BN Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Ketika dihubungi, dua ahli parlimen DAP menerima idea membentuk barisan bersatu menentang BN, tetapi menyatakan keraguan bahawa semua parti-parti Pakatan Harapan akan menyokong ini.

“Apabila seseorang mencadangkan satu gabungan besar dengan logo tunggal, cadangan itu perlu diluluskan oleh semua pihak. Ia akan bergantung kepada konsensus, “kata pemimpin kanan DAP Dr Tan Seng Giaw.

Penolong Bendahari Kebangsaan DAP dan Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming berkata idea gabungan besar perlu diterokai, tetapi berkata ia akan memerlukan usaha yang amat besar untuk berjaya.

PPBM telah ditubuhkan oleh bekas pemimpin Umno termasuk Mukhriz, Dr Mahathir dan Tan Sri Muhyiddin Yassin, antara lain. Ia mendakwa untuk menyaingi Umno, tetapi telah menunjukkan bahawa ia arahan mana-mana berhampiran tahap yang sama sokongan sebagai tunjang BN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here