Ahli Parlimen Selayang William Leong telah keluar dari biro politik PKR selepas tidak bersetuju dengan keputusan parti untuk berunding dengan kerusi pilihan raya dengan PAS.

Beliau berkata beliau telah mengemukakan surat peletakan jawatan kepada Presiden parti Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail pada hari Isnin lalu.

Leong menjelaskan bahawa beliau tidak dapat menerima kesediaan parti untuk berunding untuk mengelakkan pergaduhan tiga penjuru dalam pilihan raya umum ke-14 apabila para pemimpin PAS sendiri dilihat bermusuhan dengan parti Pakatan Harapan (PH).

“Saya fikir ia tidak dapat dielakkan untuk pergaduhan tiga penjuru dan sudah tiba masanya untuk menumpukan perhatian dan bersedia, bukan untuk berunding.

“Kepimpinan PAS telah menjelaskan bahawa mereka bekerjasama dengan Umno dan tidak ada gunanya PKR bercakap dengan mereka,” katanya.

Leong juga mendakwa bahawa sejak PAS bersatu dengan Umno, tidak mustahak untuk berunding dengan mereka, kerana ia akan memberikan kemenangan kepada parti pemerintah.

Bagaimanapun, Leong berkata beliau akan kekal sebagai anggota PKR dan Ahli Parlimen, “sekurang-kurangnya” sehingga tamat tempohnya.

Cawan parlimen PKR Datuk Johari Abdul berkata setakat ini, tiada keputusan telah dibuat atas peletakan jawatan Leong dan ia bergantung kepada kebijaksanaan Dr Wan Azizah.

Ahli biro politik menambah bahawa perletakan jawatan Leong mungkin berlaku selepas timbalan presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali mencadangkan pada mesyuarat minggu lalu bahawa parti itu kembali berunding dengan PAS sekali lagi.

“Apa yang berlaku dalam biro politik ialah bahawa timbalan (Azmin) meminta persetujuan untuk kita berunding semula. Kami hampir sebulat suara bersetuju untuk memberi peluang bercakap dengan PAS, “jelas Johari.

Ahli Parlimen Sungai Petani, walaupun mengatakan bahawa langkah Leong itu mengagumkan, mencadangkan agar mereka bersabar sebagai berunding dengan pihak-pihak PH yang lain mengenai perkara itu masih diperlukan.

Beliau juga berkata jika PAS dimasukkan, ia akan mengganggu proses rundingan kerusi semasa dengan pihak-pihak PH yang lain.

“Rundingan di kalangan parti-parti PKR sedang berjalan dengan bagus. Kami tidak mempunyai formula dalam persamaan untuk memasukkan PAS, “katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here