Agenda

Ramai orang Melayu di negara ini masih lagi tidak berada dalam dunia sebenar, kata bekas menteri Umno Zaid Ibrahim.

Beliau berkata terdapat perbezaan berbanding khayalan dengan realiti di mana mereka masih  berfikir bahawa rasuah boleh diterima.

“Orang Melayu menerimanya kerana mereka masih berpegang kepada idea bahawa hanya seorang pemimpin Melayu boleh mempertahankan kepentingan mereka. Oleh itu, mereka tidak merasa cukup marah apabila pemimpin-pemimpin mereka ditangkap mencuri, “Zaid menulis hari ini dalam blognya hari ini.

Zaid mahu setiap kesalahan yang dilakukan UMNO perlu ditangani oleh parti baru di bawah Tun Dr Mahathir Mohamad. 

“Agenda PPBM mestilah untuk membetulkan kesalahan Umno, dan mengkaji semula pemikiran Melayu dan nilai-nilai Melayu.

” PPBM peru memberitahu orang Melayu bahawa dunia telah berubah sejak zaman Hang Tuah.  PPBM perlu menjadikan Melayu sebagai manusia yang mempunyai integriti dan sanggup mempertahankan ‘maruah’ mereka, “kata Zaid.

Bekas menteri undang-undang itu berkata kepimpinan tertinggi PPBM perlu sedar bahawa  Umno gagal sebagai sebuah gerakan politik bagi orang Melayu. Beliau bersetuju dengan kenyataan bekas Setiausaha Agung Umno, Radzi Sheikh Ahmad, yang telah dipetik berkata bahawa parti pimpinan Mahathir akan memberi saingan sengit terhadap UMNO.

“Orang Melayu merasakan keperluan untuk negara Islam  tanpa mengetahui apa yang makna sebenarnya. Mereka takut DAP tetapi gembira dengan Cina dari Beijing mengambil alih negara ini.

“Selain itu, ada yang tertarik kepada IS ideologi dan telah menjadi lebih Taliban dalam ungkapan Islam mereka,” katanya.

Pada PPBM sendiri, Zaid melahirkan harapan bahawa Mahathir, yang juga pengerusi dan presiden parti Muhyiddin Yassin berjaya dalam usaha mereka untuk mengalahkan Umno.

“Saya percaya majoriti orang Melayu berfikri dengan cara yang sama seperti yang saya fikirkan.

“Hentikan menghentam Muhyiddin kerana mengatakan dia adalah ‘Melayu dahulu,” kata Zaid dalam menyeru rakyat Malaysia untuk mengambil kenyataan dalam konteks yang betul.

“Saya meminta anda bermurah hati dengan dia (Rashid) juga. Dia seperti ketua-ketua institusi awam yang semua bermain untuk lagu Umno sejak 50 tahun yang lalu, iaitu, bahawa hanya Umno boleh menyelamatkan orang Melayu. Dia tidak tahu apa-apa cerita lain.

“Saya tahu dia baik, dia adalah dari Kelantan. Beliau adalah seorang lelaki yang baik walaupun dia bimbang mengenai masa depan orang-orang Melayu, “kata Zaid.

Menggesa penyokong pembangkang untuk berhenti menjadi terlalu kritikal terhadap PPBM dan parti-parti baru yang lain di kem pembangkang, Zaid mahu rakyat berhenti memainkan isu dan melupakan kesilapan kecil.

“Mari kita  bersama-sama dalam menanganinai isu-isu utama yang dihadapi oleh negara ini. Jika kita ingin desakan untuk kerajaan baru mungkin, kita mesti berdiri bersama-sama.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here