Adenan
Image via Bernama

KUCHING: Kerajaan Sarawak akan membawa usul dalam mesyuarat Dewan Undangan Negeri yang akan datang untuk mengembalikan hak dan status di negeri ini dengan kedudukannya pada tahun 1963.

Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem berkata, usul itu akan meliputi “semua aspek” hak Sarawak di bawah Perjanjian Malaysia, Akta Malaysia, Laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan dan Suruhanjaya Cobbold.

Beliau berkata ini termasuk  pindaan 1976 kepada Perkara 1 (2) Perlembagaan Persekutuan, yang meletakkan status Sarawak sama dengan negeri yang lain di Malaysia.

“Ia akan menjadi gerakan yang komprehensif untuk membawa kita kembali ke status yang kita diduduki pada tahun 1963. Perlembagaan asalnya mengatakan bahawa negeri-negeri Malaysia adalah (a) negeri di Malaysia Barat, (b) Sabah dan Sarawak dan (c) Singapura. Sudah tentu, Singapura tidak terpakai lagi.

“Tetapi mereka berubah pada tahun 1976 untuk mengatakan bahawa negeri-negeri Malaysia adalah negeri-negeri Semenanjung Malaysia dan Sabah dan Sarawak sebagai negeri ke-12 dan ke-13. Kami mahu menukar kembali ini kepada yang asal “katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian kontrak antara Sarawak Shell Bhd dan syarikat milik kerajaan Brooke Dockyard and Engineering Works Corporation di sini semalam.

Usul yang akan dibentangkan oleh salah seorang menteri negeri, juga akan menyentuh mengenai undang-undang persekutuan mengenai hak-hak negeri.

Ini termasuk Akta Wilayah Laut 2012, yang menghadkan bidang kuasa negeri kepada hanya tiga batu nautika dari pantai.

Adenan juga menolak gesaan Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen agar parti-parti Sarawak dalam Barisan Nasional untuk menarik diri daripada gabungan itu jika tuntutannya tidak dipenuhi.

“Itu adalah pendapat beliau, yang sentiasa bertentangan dengan kami. Ia bukan perkara baru, “katanya.

Dewan Undangan Negeri akan bermula dari 21 Nov hingga 30 Nov 2016.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here