Adakah

Pengganas Islamic State yang dikehendaki iaitu Muhammad Wanndy Mohamed Jedi, dilaporkan terbunuh selepas ditembak dalam serangan dron.

Difahamkan bahawa rakannya, yang kewarganegaraan tidak diketahui, turut terbunuh dalam serangan di Ma’dan, Syria, kelmarin.

Berita kematian pengganas yang berusia 27 tahun itu turut dikongsi oleh isterinya, Nor Mahmudah Ahmad, 28, di laman Facebook beliau.

Nor Mahmudah, yang telah di Syria dengan Wanndy sejak 2014, mencatatkan bahawa beliau menerima nasib suaminya.

“Pejuang sekalian, akhirnya ia adalah masa anda untuk pergi.

“Saya akan kekal di sini dan menjaga tanggungjawab anda telah ketinggalan.

“Walaupun hati saya telah tidak begitu kuat seperti yang saya harapkan, saya menerimanya sebagai takdir,” katanya.

Wanndy telah dimasukkan dalam senarai pengganas Global yang dikehendaki oleh Amerika Syarikat pada bulan Mac, menjadikan beliau sasaran berprofil tinggi untuk agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang di seluruh dunia.

Dia mahu di Malaysia untuk merekrut pejuang tempatan dan menyelaraskan serangan di negara ini.

Sumber yang terlibat dalam memantau rakyat Malaysia berjuang bersama IS di Syria memberitahu New Straits Times bahawa walaupun isteri Wanndy ini telah menyiarkan tentang kematiannya, risikan mengenai berita itu masih disahkan.

Pasukan perisikan mengumpul maklumat mengenai sama ada berita itu satu muslihat oleh Wanndy, yang mahu mengaburi pandangan pasukan keselamatan bahawa dia telah meninggal dunia.

“Walaupun isterinya telah mengesahkan berita, masih ada syak wasangka tentang posting.

“Ini adalah kerana beberapa perkataan yang digunakan dalam “posting” tidak biasa digunakan oleh isterinya sebelum ini.

“Mereka tidak sepadan dengan gaya beliau menulis,” kata sumber itu.

Wanndy, mempunyai seawal Rabu lepas, telah menyiarkan tentang cukuran dengan kematian.

 

Beliau adalah antara beberapa pejuang IS yang aktif di media sosial, menyalurkan arahan untuk militan berdasarkan dalam atau memujuk mereka untuk menyertai beliau di negara Timur Tengah yang dilanda perang.

Salah satu posting yang Wanndy muncul dalam menunjukkan kepadanya memegang kepala seorang tentera PKK yang telah dipancung di Syria.

Wanndy, yang menggunakan nama Abu Hamzah Al-Fateh, juga telah menyelaras beberapa serangan dan memberikan sokongan material kepada pejuang IS di Malaysia, termasuk dalam serangan ke atas kelab malam Movida di Puchong pada Jun tahun lepas.

Wanndy, yang membesar di Jalan Bukit Tambun, Durian Tunggal, Melaka, ke Syria pada 26 Jan, 2014, bersama-sama dengan isterinya.

 

SHARE
Previous articleTony Blair Announces Return To British Politics, Fights Brexit
Next articleMajikan Perlu Utamakan Pekerja Tempatan – PM
Seorang kolumnis bebas yang berasal dari hutan batu KL. Ruang lingkup dunia tanpa sempadan pada masa kini menjadikan saya sebagai seorang kaki travel bajet dan 'foodie in the making'. Pada masa bosan-bosan akan melayan update 'trending' netizen... Saya sangat berminat dengan perkembangan pertahanan dan politik domestik serta global. Nak berbalah boleh tapi biarlah dalam 'mode' yang bertamadun ye...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here