Image via Mstar

KUALA LUMPUR: Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) KTan Sri Abu Kassim Mohamed  akan mengeluarkan kenyataan untuk menjelaskan laporan polis yang dibuat oleh Pemuda Umno yang mendakwa beliau berkomplot dengan dua yang lain untuk menjatuhkan kerajaan.

Semasa menyatakan demikian, beliau berkata beliau akan merujuk kepada peguam sebelum membuat apa-apa kenyataan.

Abu Kassim keberatan untuk menjawab soalan-soalan yang dilemparkan oleh petugas media berhubung laporan polis yang dibuat oleh Naib Ketua Pemuda Umno Khairul Azwan Harun.

“Saya tidak mahu mengulas malam ini … saya akan keluar dengan kenyataan selepas saya melibatkan diri dengan peguam saya.

“Esok, saya akan keluar dengan kenyataan yang betul,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis makan malam penghargaan SPRM untuk bersara di Pullman Hotel di sini.

Abu
Image via Umno Online

Khairul Azwan membuat laporan polis hari ini, mendakwa Abu Kassim, bekas Bank Negara Malaysia Gabenor Tan Sri Zeti Akhtar Aziz dan bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail terlibat dalam konspirasi untuk menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Dalam laporan itu, Khairul Azwan berkata, ketiga-tiga mereka telah menyerahkan dokumen dan maklumat sulit kepada agensi-agensi asing, termasuk Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).

Zeti, yang turut hadir dalam majlis itu, enggan mengulas ketika ditanya mengenai perkara itu.

Terdahulu, dalam ucapan perpisahannya, Abu Kassim mengucapkan terima kasih kepada kerajaan kerana memberikan beliau peluang untuk menerajui suruhanjaya itu pada tahun 2010.

Beliau berkata sepanjang tempoh perkhidmatan beliau, kerajaan telah menyediakan SPRM dengan sokongan berterusan, seperti bantuan kewangan.

Abu Kassim juga memuji media untuk peranan mereka dalam menyebarkan kerja-kerja SPRM, yang menyatakan bahawa harta yang keempat, sebagai salah satu segmen yang paling penting, yang diperlukan untuk menjadi bersama suruhanjaya itu.

“Terima kasih kerana kritikan anda dan juga untuk mendapatkan bantuan anda untuk menerangkan kebenaran. Tanpa media, kerja-kerja SPRM tidak akan diketahui,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here