PETALING JAYA: Ahli Parlimen Barisan Nasional, Datuk Seri Dr. Salleh Said Keruak mempersoalkan mengapa tidak ada jawatan tertinggi dalam struktur kepimpinan Pakatan Harapan untuk pemimpin DAP walaupun parti itu mempunyai bilangan anggota parlimen yang paling banyak dalam gabungan itu.

“Kenapa DAP tidak memegang salah satu jawatan tertinggi apabila ia mempunyai bilangan ahli parlimen tertinggi di Pakatan?

“Adakah DAP diketepikan atau ini adalah satu langkah disengajakan supaya pakatan Pembangkang dilihat dikuasai oleh orang Melayu?” Menteri Komunikasi dan Multimedia menulis dalam catatan blog pada hari Jumaat.

Salleh, yang juga bendahari UMNO, berkata terdapat tanda tanya lain mengenai struktur kepimpinan yang diumumkan oleh Pengerusi Pribumi Tun Dr Mahathir Mohamad pada malam Khamis, berikutan berbulan-bulan rundingan antara parti komponen pembangkang.

Beliau menegaskan bahawa di antara tiga jawatan tertinggi dalam gabungan itu – penasihat, pengerusi, dan presiden – tidak dinyatakan siapa yang mempunyai kuasa eksekutif atau kata akhir dalam proses membuat keputusan.

“Sebaik sahaja mereka mengumumkan barisan kepimpinan mereka, Pembangkang menawarkan janji-janji politik dalam tempoh 100 hari pertama untuk berkuasa.

“Daripada membuat janji berterusan, lebih baik bagi Pembangkang untuk menamakan Perdana Menteri pilihannya.”

“Sangat aneh apabila ditanya oleh wartawan, pengerusi menjawab: Kami mengisytiharkan perdana menteri kelapan terlebih dahulu. Ketujuh kami akan membuat keputusan nanti,” kata Salleh.

Beliau menambah bahawa tanpa mengira strategi yang digunakan oleh pakatan Pakatan Harapan, ketibaannya tidak dapat dibandingkan dengan Barisan kerana ia mempunyai kaedah kerjasama yang teruji di antara pelbagai kaum dan toleransi di kalangan pemimpinnya.

Pakatan mengumumkan barisan kepimpinannya selepas mesyuarat majlis presiden Khamis malam, dan merancang untuk memuktamadkan butiran lain dalam perlembagaannya sebelum mengemukakan pendaftarannya kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) dalam masa seminggu.

Perjanjian itu juga melancarkan logonya pada sidang akhbar yang diadakan pada waktu pagi Jumaat pagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here