PUTRAJAYA, 7 Sept – Lebih 35,000 peniaga didapati belum memiliki perisian Sistem Jualan Runcit yang dilengkapi sistem Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) di premis masing-masing, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Johari Abdul Ghani.

Memetik maklumat pihak Jabatan Kastam Diraja Malaysia, beliau berkata perniagaan seperti kedai runcit dan serbaneka, farmasi dan kedai perkakas didapati belum ada sistem yang turut merekodkan kutipan GST walaupun tarikh penguatkuasaannya bermula 1 Oktober ini.

“Kita dapati 50 peratus daripada 70,000 perniagaan masih menggunakan sistem manual iaitu menerusi catatan dalam buku.

“Agak mustahil untuk mereka mengingati kesemua barang dikenakan GST atau tidak sehinggakan barang dikecualikan turut dikenakan cukai enam peratus berkenaan,” katanya.

Bercakap kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat bersama vendor Sistem Jualan Runcit di sini hari ini, Johari turut mengingatkan peniaga bahawa penggunaan sistem itu dapat mempermudahkan proses dokumentasi GST masing-masing.

“Ia akan mengurangkan aduan pengguna terhadap sesetengah kedai yang mengenakan GST walaupun barangan itu sebenarnya tiada GST,” katanya.

Terdahulu, Johari berkata ada sejumlah 40 wakil vendor dipilih pihak Kastam untuk menyediakan sistem tersebut untuk peniaga pada harga serendah RM2,000.

“Jenis sistem dan kos agak berbeza-beza dan ia berdasarkan jenis perniagaan mereka,” katanya.

Johari berkata kerajaan juga sedang menimbang tindakan yang boleh diambil terhadap peniaga yang gagal menggunakan sistem itu.

“Buat masa ini tanggungjawab kerajaan adalah memastikan pelaksanaan GST lancar manakala perniagaan dalam negara berjalan baik dan bukannya semata-mata untuk mendenda peniaga,” katanya.

Sumber: BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here