Lapan dari 10 lelaki Korea Selatan mengaku menggunakan kekerasan terhadap pasangan mereka dedah satu kajian pada Khamis.

Menurut kajian yang dikendalikan Institut Kriminologi Korea, 1,593 daripada 2,000 lelaki Korea, atau 79.7 peratus, berkata mereka telah mendera teman wanita mereka ketika dalam perhubungan.

Kira-kira 71 peratus berkata, mereka mengawal aktiviti peribadi teman wanita mereka seperti menyekat bertemu rakan atau memencilkan mereka dari orang lain termasuk ahli keluarga.

Di antara mereka, 485 berkata, mereka secara kerap akan memeriksa siapa bersama pasangan mereka manakala yang lain berkata, mereka akan terus membuat pangilan telefon sehingga teman wanita menjawabnya atau meletakkan sekatan tentang cara mereka berpakaian.

Sebanyak 37.9 peratus daripada 1,593 responden, atau 603 lelaki, berkata penderaan jenayah melibatkan gangguan seksual, diikuti dengan penyalahgunaan psikologi (36.6 peratus), keganasan fizikal (22.4 peratus), penderaan seksual (17.5 peratus) dan menimbulkan kecederaan (8.7 peratus).

Dari segi penderaan psikologi atau emosi, 23.1 berkata, mereka mereka menghempas pintu atau menghempas ke tanah dengan marah ketika bersama pasangan.

Antara yang mengaku melakukan kegasanan fizikal terhadap pasangan mereka, hampir 25 peratus mengatakan mereka telah menyentuh payudara pasangan, punggung atau alat kelamin tanpa persetujuan.

Kira-kira 100 orang berkata mereka telah menyebabkan lebam atau menyebabkan teman wanita mereka dengan parut kecil.

Penyelidik dari KIC yang mengetuai kajian itu, Hong Young-oh, berkata, jumlah yang tinggi dari mereka yang mengehadkan pergerakan pasangan mereka berpunca daripada sikap ingin mengawal yang mendalam lelaki Korea.

“Jumlah yang tinggi terhadap perilaku sedemikian menunjukkan mereka tida menyedari atau mengetahui tindakan mereka itu adalah salah satu penderaan,” katanya dipetik The Korean Herald.

“Namun mangsa yang aktiviti mereka disekat oleh teman lelaki mereka melihatnya cukup serius dan mahukan pepisahan,” katanya.

Kajian ini juga menunjukkan bahawa penerimaan keganasan, pengalaman zaman kanak-kanak keganasan rumah tangga dan ketidakstabilan emosi adalah disebabkan oleh pelbagai jenis tindakan ganas oleh para pelaku semasa bercinta.

Awal bulan ini, data dari Agensi Polis Negara menunjukkan bahawa 8,367 orang telah dikenakan  tuduhan keganasan fizikal terhadap pasangan mereka pada tahun 2015, naik 8.8 peratus daripada tahun sebelumnya. Jumlah kes jenayah fizikal ialah 305,957 pada tahun 2015.

Pada akhir bulan Julai, polis melancarkan pelan tindakan 100 hari untuk menangani keganasan terhadap wanita di tengah kebimbangan masyarakat yang meningkat berikutan video viral yang menunjukkan seorang lelaki menyerang bekas teman wanitanya dan kemudian mengejarnya dengan trak 1 tan di Sindang- Dong, pusat Seoul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here