10
Image via NST

KUALA LUMPUR: Sekurang-kurangnya 10 orang telah ditahan di pantai timur Sabah kerana didakwa membocorkan maklumat perisikan sulit mengenai operasi keselamatan.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar (gambar) berkata, individu yang ditahan dalam satu operasi berterusan bagi mengesan pemberi maklumat yang dipercayai telah membocorkan maklumat kepada kumpulan penculik untuk wang tebusan (KFR) dan juga Abu Sayyaf.

Operasi itu bermula pada Khamis dan berterusan.

Khalid berkata, operasi sedang dijalankan oleh pihak berkuasa di Sabah dan Kawasan Keselamatan Timur Sabah (Esscom).

“Mereka yang ditahan adalah orang awam, penduduk Sabah dan individu dari selatan Filipina.

“Kita akan terus mengenal pasti maklumat tersebut dan mengambil tindakan terhadap mereka,” katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di Bukit Aman hari ini.

Khalid tidak menolak kemungkinan bahawa pegawai keselamatan boleh juga telah terlibat dalam bocor maklumat sulit.

Beliau berkata mereka yang ditahan akan disiasat di bawah Akta Imigresen, Kanun Keseksaan dan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Sosma) 2012.

Khalid berkata, pihak berkuasa Malaysia dan Filipina sentiasa memantau pergerakan di antara kedua-dua negara.

“Kami akan terus berjaga-jaga untuk mengelakkan unsur-unsur Abu Sayyaf dan kumpulan KFR lain daripada terjerumus ke dalam negara.

“Kita tahu bahawa mereka mempunyai banyak pemberi maklumat di sini. Ini pemberi maklumat akan membantu mereka apabila mereka tergelincir ke dalam negara ini.

“Kami akan sentiasa bersedia,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here