Fathia

PETALING JAYA: Model dan juga pelakon Nur Fathia Latiff yang mendapat perhatian media sosial apabila diberi peluang menemuramah Tun Mahathir dalam satu sesi Facebook Live. Walaubagaimanapun, temuramah tersebut mendapat kritikan teruk dari pengguna media sosial disebabkan soalan-soalan yang dikemukakan Fathia dilihat seperti “budak-budak”.

Fathia memohon maaf jika soalan-soalan semasa temubual sangat naif tetapi dia hanta mahu sesi ini santai dan kasual.

Fathia berkata beliau bukan seorang wartawan atau ahli politik, dan bahawa wawancara dengan bekas perdana menteri itu adalah “kasual dan tidak formal”.

“Saya tidak cuba untuk menjadi bijak, tetapi saya benar-benar mahu bertanya soalan yang saya fikir orang mahu tahu dan perkara yang saya tidak tahu.

“Saya minta maaf jika soalan saya tidak memenuhi keperluan anda.”

Sebahagian besar komen dari kira-kira 80,000 pengguna yang disiarkan untuk sesi itu telah mengkritik soalan Fathia yang dianggap “mudah”.

Ramai juga menyindir Fathia selepas aktres berusia 29 tahun itu meminta Mahathir sebagai makna “pemberi maklumat”.

Beliau juga memberitahu Tun ┬áMahathir bahawa anak-anak muda seperti dia tidak mengalami kesulitan ekonomi seperti yang didakwa oleh pembangkang, mengatakan orang masih “gembira dan pergi membeli-belah”.

“Soalan beliau adalah seperti kanak-kanak. “kata pengguna Husna Murad.

“Pengacara boleh berhenti,” kata pengguna lain Aini Bunga, Nor Azlin Aburn berkata Fathia “tidak berpendidikan”, dan Daud Dahlan mempersoalkan pengetahuannya tentang isu-isu negara.

Dia berkata soalannya datang “langsung dari hati”.

Beliau menambah dia gembira dipilih sebagai moderator untuk sesi live Facebook.

“Terima kasih atas peluang ini,” kata Fathia, yang menamatkan pengajian di UiTM.

1 COMMENT

  1. well.. good job fathia.. selalunya wartawan mahir twist soalan berdasarkan apa jawapan orang yang ditanya sebelum tu sampai memerangkap orang yang ditanya tu. to me, fathia juga ada memerangkap tun in her own way.. walaupun secara zahirnya nampak soalan tu mudah kacang.. tapi kita pastilah nak tengok apa reaksi luar biasa tun.. apa jawapan special tun.. itu yang bikin panas. hahhaa.. sepanjang hidup tun, tun dah ditemu ramah macam-macam soalan, why not soalan kasual pun ditanya.. apalah nak diserius sangat dik ooii.. tak suka tengok temu bual fathia, tengoklah temu bual yang lain.. berlambak lagi temu bual lain ada..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here